2 Haziran 2015 Salı

BATUM ( GURCiSTAN )

YEMEK OLAYINDAN BASLIYALIM :))) 

 Shemoikhede Restaurant’da (Zhordania Street: Buraya gitmemizin esas sebebi üstad Vedat Milor’un hapur hupur götürdüğü hinkal ve haçapuriden yemek.Gürcü mutfağının en temel yemeklerini sıralamaya. Harço çorbası, sulguni peyniri, haçapuri, hinkal. Gürcülerin milli çorbası olan Harço pirinçli şehriye çorbasına benziyor ama içinde kuşbaşı et var.Sulguni peyniri Batum civarında üretilen en meşhur peynirlerden biri, Gürcülerin gurur kaynağıdır. İnek sütünden yapılırmış,Tuzsuz olduğu için gayet hafif, löplöp gidiyormus :)))) Aslında bu peyniri akşam yiyip, yanında da güzel bir beyaz Gürcü şarabı içmek daha Bir keyifli olur :))) hacapuri gurcistanin gurur kaynagidir.bizim yememiz gereken Mengrelian usulü haçapuri. Mengrelian usulünde, hem hamurun ortasında hem de üzerinde peynir bulunuyor. Üstteki peynirler fırında pişerken iyice kızarıyor. Ortadakiler ise açık aleve maruz kalmadığı için iyice yumuşayıp hamurun arasında eriyor. Hamuru ısırmanızla birlikte ortasındaki sıcacikk peynir akıyor :))) Sırada Gürcü mutfağının assolisti Hinkal var. Türkiye’de mantı, İtalya’da ravioli, Çin’de wonton, Rusya’da pelmeni olarak karşımıza çıkan et dolgulu haşlama hamur işine Gürcistan’da hinkal deniyor. Hani Kayseri mantısı için “bir kaşıkta kırk tane olması lazım” derler ya, bu hinkalin herhalde küçük değil, büyük olması makbul. Çataldan bile büyük olur. Hamur yuvarlak olarak açıldıktan sonra içine kıyma harcı konmuş, sonra da bohça gibi tepeden birleştirilir, Daha sonra 10 dakika suyun içerisinde haşlanıp servis edilir. Yoğurttur, sostur, salçadır hiç bir makyaj yok! bu şekilde pek ilgi çekiçi görülmese de esas hazine içeride. Bu hinkalı bir lokmada yemek her baba yiğidin harcı değil, benim bile :)))) Öyle çatal bıçakla yemek olmaz çünkü hamurun içinde et ve etin suyu var. Bıçakla kesip hamuru dağıtırsan suyu ziyan olur. O yüzden tepesindeki birleşim noktasından tutup ters çevirmek lazım. Üst taraftan küçük bir ısırık alarak işe başlıyoruz. Hamuru bizim mantılardaki gibi çok yumuşak değil, diri diri dişe geliyor. İçeride büyükçene bir parça kıyma var. Süt danasından yapılmış Çiğ olarak hamurun içine konan yağlı kıyma haşlanırken suyunu salıyor ve bu su hamurun içerisinde hapsoluyor. Hamuru ilk ısırdığınızda işte bu suya ulaşıyorsunuz. Burada çok dikkatli olmaz lazım, aman suyu dökülmesin :)))) Akşam yemeği için yine Vedat Milor’un çekim yaptığı Magrul Lazuri Restaurant’a gitmeliyiz. Mekan şehrin 5-6 km doğusundaki Makhinjauri istasyonunun tam karşısında, yerel lezzetleri keşfedebileceğimiz kaliteli bir restaurant. 

 GORULMESI GEREKEN YERLER

Batumda görülecek yerler arasında Batum Limanı, Orta Camii, Batum Bulvarı, Rustavelli Caddesi, Europe Meydanı, Shareton Hotel, Nuri gölü, Chavchavadze Caddesi , Tiflis Meydanı var , botanik bahcesi ( dunyanin en buyuk 3. ) Apsaros Kalesi, kale içinde bulunan Aziz Matthias Anıt Mezarı ve Osmanlı döneminde kalma hamam, şehrin en büyük kilisesi olan Virgin Mary Kilisesi Şehrin en yüksek noktası olan Sputnik Tepesi’ne çıkıp Batum’a bir de yukarıdan bakabilir, gün batımını eşliğinde güzel şehir manzarasının tadını soguk biralarimizi yudumlayarak tadini cikarabiliriz :)))) Batum Bulvarının biraz ilerisinde tarihte Altın Post Efsanesi olarak yerini alan Medea heykeli ve heykelin bulunduğu Hera Meydanına gormeliyiz, ayni zamanda bu meydan gece havuz fiskiyeleriyle sularin dansini izliyebilir fotografliyabiliriz :)))

ONEMLI NOTLAR : 1 Lari 1.25 tl yapiyor … intourist , Radison ve sheratonda casino ya gidilmeli Gece hayati star club cok ii ve deep house dinlemek icin sheraton otelin karsisinda rendez - vouz a kesinlikle gidilmeli ...











































































































































































































2 yorum:

eceince dedi ki...

hadi bakalım bunun peşinden pek güzel bir Paris yazısı gelicek gibi hissediyorum :)

djtoofun dedi ki...

aynen öyle teşekkür ederim güzel bir tur seçtin : )) en yakın zamanda güzel bir yazı ve fotoğraflarla paylaşıcağım : )))